Warsztaty kulinarno-etnobotaniczne
Data rozpoczęcia:
10 września 2022
sobota
15:00
Data zakończenia:
10 września 2022
sobota
20:00
Warsztaty kulinarno-etnobotaniczne to źródło cennej wiedzy z jakich owoców lasu można przygotować przetwory, a także jak je przyrządzić.
Dawniej w Bełku bardzo dużą rolę odgrywały lasy. Dostarczały one nie tylko suchego drewna na opał, ale także budulca. Były one pełne owoców i grzybów, uzupełniających chłopski jadłospis. Dodatkowo zwierzętom domowym dostarczały różnego rodzaju karmy. Kiedy dziś myślimy o owocach lasu, z których możemy zrobić przetwory, myślimy przede wszystkim o jagodach, jeżynach, poziomkach czy malinach. Prawda jest jednak taka, że tych nieoczywistych owoców, które możemy wykorzystać do przygotowywania przetworów jest o wiele, wiele więcej.
Tarnina, głóg, aronia, berberys, czeremcha, róża – warto zamknąć je w słoiczku jako przepyszne przetwory i cieszyć się nimi w długie zimowe miesiące.
Partnerzy
Tagi:
Data rozpoczęcia:
10 września 2022
sobota
15:00
Data zakończenia:
10 września 2022
sobota
20:00
Kategorie wydarzenia:
Organizator
Nazwa: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk
Osoba kontaktowa: Katarzyna Mazur
Telefon: 500363599
E-mail: stowarzyszeniebelk@gmail.com
WWW: https://www.belk.pl/ https://www.odkryjdziedzictwo.pl/
Informacja o organizatorze:
Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk od początku działalności podejmuje działania mające celu zachowanie dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego, promocję kultury i rozrywki, aktywizację mieszkańców oraz działania na rzecz rozwoju. Od kilku lat działa na rzecz ochrony zabytków.