fbpx

W kuchni mamy, babci, prababci... Rejbujemy!

Data rozpoczęcia:

17 września 2022

sobota

15:00

Data zakończenia:

17 września 2022

sobota

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Zapraszamy na międzypokoleniowe spotkanie – popołudnie wspomnień, rozmów i wspólnego gotowania!

Poznamy lub przypomnimy sobie smaki z dzieciństwa, porównamy je ze współczesnymi, a przede wszystkim będziemy rejbować kartofle i robić z nich kluski oraz placek ziemniaczany, czyli rejbak.
Wysłuchaj opowiadań seniorów i seniorek o smakach ich dzieciństwa i dorosłości. Dowiedz się, co królowało w jadłospisie przodków i przodkiń jednoroziaków. Podziel się własnymi wspomnieniami. Jeśli masz fotografie związane z przygotowaniem posiłków, wykopkami, krojeniem kapusty na zimę, pracą w kuchni – przynieś je. Zasilą Jednorożeckie Archiwum Społeczne.
Będziemy obierać i trzeć ziemniaki, by wspólnie zrobić, a potem zjeść kluski i rejbak. Szykuje się pyszne spotkanie!
Każda osoba mile widziana, nie tylko jednorożanki i jednoroziaki! Przybywajcie!

Data rozpoczęcia:

17 września 2022

sobota

15:00

Data zakończenia:

17 września 2022

sobota

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

rzemiosło / kulinaria

Lokalizacja:

Lokalny Ośrodek Kultury (remiza OSP)

woj. mazowieckie

Organizator

Nazwa: Stowarzyszenie „Przyjaciele Ziemi Jednorożeckiej”

Osoba kontaktowa: Maria Weronika Kmoch

Telefon: 793065172

E-mail: mariakmoch@wp.pl

WWW: https://www.facebook.com/przyjacieleziemijednorozeckiej

Informacja o organizatorze:

SPZJ powstało w 2007 r. Celem jest aktywizowanie i integrowanie środowiska lokalnego, budowanie świadomości obywatelskiej, promowanie gm. Jednorożec i Kurpi, wspieranie rozwoju kulturalnego i oświatowego, ochrona dziedzictwa kulturowego oraz wszelkie działania służące małej ojczyźnie.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.