fbpx

Średniowieczne smaki

Data rozpoczęcia:

17 września 2021

piątek

17:00

Data zakończenia:

17 września 2021

piątek

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Dawno dawno temu nasi przodkowie zapoczątkowali pierwsze tradycje kulinarne, które my bezwiednie stosujemy do dnia dzisiejszego. Czas dowiedzieć się co jedli nasi przodkowie.

Sztuka kulinarna powstawała w oparciu o wiedzę i doświadczenie płynące od naszych przodków. Wśród wielu potraw, które znane są od wieków, kilka z nich zapisało się na trwale w naszej kulturze. Warto poznać tajniki dawnej kuchni średniowiecznej, sztukę dodania przypraw czasem dla laika trujących, zawiłości tworzenia miodów i nalewek. Odkryjemy kilka tajemnic nie tylko z chat drewnianych, ale i z królewskich stołów. Będziemy mówić jak karmić i jak leczyć. Zachęcamy do udziału.

Partnerzy

Data rozpoczęcia:

17 września 2021

piątek

17:00

Data zakończenia:

17 września 2021

piątek

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

projekcja / prezentacja

Lokalizacja:

Kaplica Zamkowa przy Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, Plac Zamkowy 1, 49-300 Brzeg

woj. opolskie

Organizatorzy

Nazwa:

  • Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego
  • Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu

Osoba kontaktowa: dr Magdalena Przysiężna-Pizarska

Telefon: 608691912

E-mail: magdalenapp11@wp.pl

WWW: http://historia.uni.opole.pl/

Informacja o organizatorze:

Początki studiów historycznych są związane z działalnością Wyższej Szkoły Pedagogicznej, którą w 1954 roku przeniesiono z Wrocławia do Opola. Obecnie Instytut Historii wchodzi w skład Wydziału Nauk Społecznych i kształci studentów na Kierunku Historia, HIT 40+, Uniwersyteckie Studia Humanistyczne.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.