Średniowieczne smaki
Data rozpoczęcia:
17 września 2021
piątek
17:00
Data zakończenia:
17 września 2021
piątek
19:00
Dawno dawno temu nasi przodkowie zapoczątkowali pierwsze tradycje kulinarne, które my bezwiednie stosujemy do dnia dzisiejszego. Czas dowiedzieć się co jedli nasi przodkowie.
Sztuka kulinarna powstawała w oparciu o wiedzę i doświadczenie płynące od naszych przodków. Wśród wielu potraw, które znane są od wieków, kilka z nich zapisało się na trwale w naszej kulturze. Warto poznać tajniki dawnej kuchni średniowiecznej, sztukę dodania przypraw czasem dla laika trujących, zawiłości tworzenia miodów i nalewek. Odkryjemy kilka tajemnic nie tylko z chat drewnianych, ale i z królewskich stołów. Będziemy mówić jak karmić i jak leczyć. Zachęcamy do udziału.
Partnerzy
Data rozpoczęcia:
17 września 2021
piątek
17:00
Data zakończenia:
17 września 2021
piątek
19:00
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Kaplica Zamkowa przy Zamku Piastów Śląskich w Brzegu, Plac Zamkowy 1, 49-300 Brzeg
Organizatorzy
Nazwa:
- Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego
- Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu
Osoba kontaktowa: dr Magdalena Przysiężna-Pizarska
Telefon: 608691912
E-mail: magdalenapp11@wp.pl
WWW: http://historia.uni.opole.pl/
Informacja o organizatorze:
Początki studiów historycznych są związane z działalnością Wyższej Szkoły Pedagogicznej, którą w 1954 roku przeniesiono z Wrocławia do Opola. Obecnie Instytut Historii wchodzi w skład Wydziału Nauk Społecznych i kształci studentów na Kierunku Historia, HIT 40+, Uniwersyteckie Studia Humanistyczne.