Smaki tradycji kuchni myśliwskiej
Data rozpoczęcia:
25 września 2021
sobota
14:00
Data zakończenia:
25 września 2021
sobota
18:00
Kuchnia myśliwska, to przede wszystkim kuchnia wysublimowana. Zajadano się dziczyzną szczególnie w wiekach średnich, królowała na stołach najmożniejszych, książąt i władców. Do dnia dzisiejszego uważana jest za jedną z wykwintniejszych.
Dziczyzna to szlachetne mięso, dla osób, które chcą przeżyć niespotykaną eksplozję smaków. W kuchni myśliwskiej króluje sarna, dzik i zając. Kuchnia ta wymaga od kucharza umiejętności wybitnych, ale efekt jest nieporównywalny z innym mięsem. Najstarsze potrawy pochodzą z epoki kamienia, gdy udoskonalono metody polowań. Rosło zainteresowanie tą kuchnią, Szczątki najstarszych zwierząt dzikich potwierdzone są na stanowiskach archeologicznych z każdego okresu w dziejach. Warto poznać ten niesamowity smak zapisany w przeszłości.
Galeria
Partnerzy
Tagi:
Data rozpoczęcia:
25 września 2021
sobota
14:00
Data zakończenia:
25 września 2021
sobota
18:00
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Spiżarnia Miodowa Mikockich, Grodziska Ryczyńskie, ul. Lipowa
Organizatorzy
Nazwa:
- Nadleśnictwo Oława
- Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego
- Spiżarnia Miodowa
Osoba kontaktowa: dr Magdalena Przysiężna-Pizarska
Telefon: 608691912
E-mail: magdalenapp11@wp.pl
WWW: https://olawa.wroclaw.lasy.gov.pl/
Informacja o organizatorze:
Nadleśnictwo Oława zarządza lasami na pow. 169 km2 ( 16,9 tyś. Ha ) i jest położone na południowy wschód od Wrocławia, na Nizinie Śląskiej. Tutejsze lasy grupują się w pradolinie i na prawym brzegu Odry, podczas gdy lewobrzeżna część zasięgu terytorialnego Nadleśnictwa to prawie bezleśne tereny.