fbpx

Prelekcja

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

17:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

„W karkonoskiej gospodzie będzie kontent dobrodziej” o tradycjach kulinarnych Karkonoszy i o tym co tam pijano opowie Piotr Gryszel.

„W karkonoskiej gospodzie będzie kontent dobrodziej”.

O tradycjach kulinarnych Karkonoszy po II wojnie światowej zapomniano. Wymiana ludności i zmiany polityczne nie sprzyjały kultywowaniu dawnych tradycji regionalnych. Dziś coraz częściej zaglądamy do starych książek kucharskich i restauracyjnych jadłospisów, aby odtworzyć to, co gościło na stołach mieszkańców Karkonoszy.

O karkonoskich tradycjach kulinarnych i znanych lokalach gastronomicznych, o tym co w nich jadano, a przede wszystkim o tym co tam pijano opowie Piotr Gryszel.

Piotr Gryszel – profesor Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, krajoznawca i regionalista. Od lat odkrywa karkonoskie tradycje kulinarne. Eksperymentuje w kuchni i zachęca do tego innych.

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

17:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wykład / prelekcja

Lokalizacja:

ul. Cieplicka 11A
58-560 Jelenia Góra

woj. dolnośląskie

Organizator

Nazwa: Muzeum Przyrodnicze w Jeleniej Górze

Osoba kontaktowa: Aleksandra Nowak-Odelga

Telefon: 601148400

E-mail: ola@muzeum-cieplice.pl

WWW: https://www.muzeum-cieplice.pl/

Informacja o organizatorze:

Muzeum Przyrodnicze w Jeleniej Górze, to dawny klasztor cystersów. Od 1950 do 2009 roku, były tu magazyny i pralnia Uzdrowiska Cieplice. W latach 2010-2013 przeprowadzono remont i adaptację na cele muzealne.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.