Kosowska kuchnia jarska
Data rozpoczęcia:
11 września 2021
sobota
18:00
Data zakończenia:
11 września 2021
sobota
19:30
Zapraszamy na wykład, który na pewno zaciekawi osoby interesujące się historią Kresów Wschodnich II Rzeczypospolitej.
11 września w zabytkowym wnętrzu Izby Techniki Młynarskiej w Namysłowie odbędzie się prelekcja „Kosowska kuchnia jarska”.
W latach 1891-1939 w miasteczku Kosów Huculski na Pokuciu (obecnie w granicach Ukrainy) funkcjonował zakład przyrodniczo-leczniczy, prowadzony przez pochodzącego spod Przemyśla lekarza – Apolinarego Tarnawskiego (1851-1943).
Dieta opracowana przez pioniera przyrodolecznictwa dla odwiedzających go kuracjuszy będzie głównym tematem wykładu, który wygłosi nasz stowarzyszeniowy kolega Franciszek Magda.
Partnerzy
Tagi:
Data rozpoczęcia:
11 września 2021
sobota
18:00
Data zakończenia:
11 września 2021
sobota
19:30
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Miejscem wykładu będzie Izba Techniki Młynarskiej przy ul. Piastowskiej 12 w Namysłowie.
Organizator
Nazwa: Towarzystwo Przyjaciół Namysłowa i Ziemi Namysłowskiej
Osoba kontaktowa: Mateusz Magda
Telefon: 781029252
E-mail: towarzystwo.namyslow@onet.pl
WWW: https://www.facebook.com/TowarzystwoNamyslow/
Informacja o organizatorze:
Towarzystwo Przyjaciół Namysłowa i Ziemi Namysłowskiej jest organizacją pozarządową, zrzeszającą od 2014 r. osoby chcące działać na rzecz promocji historycznego i przyrodniczego dziedzictwa Ziemi Namysłowskiej, podejmowania inicjatyw mających na celu integrację mieszkańców oraz rozwój turystyki.