fbpx

GĘSINA, BARANINA... PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ - SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY

Data rozpoczęcia:

22 września 2021

środa

12:00

Data zakończenia:

31 października 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Wykład o ulubionych smakach mieszkańców Pomorza Zachodniego przez stulecia – część I

WYKŁAD ONLINE „GĘSINA, BARANINA…PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ – SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY” – CZĘŚĆ 1
Miejsce: strona internetowa Archiwum Państwowego w Szczecinie
Prowadzący: dr hab. Paweł Gut
Wykład poświęcony typowym potrawom, które pojawiały się w jadłospisach mieszkańców regionu i produktach lokalnych, z których najsłynniejsza w XIX i w 1 poł. XX w. była gęsina i przetwory z niej. W opowieści pojawiają się m.in. znane każdemu szczecinianinowi paszteciki.
Wykład dostępny na stronie internetowej Archiwum Państwowego w Szczecinie.

Galeria

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.