fbpx

GĘSINA, BARANINA... PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ - SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY

Data rozpoczęcia:

22 września 2021

środa

12:00

Data zakończenia:

31 października 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Wykład o ulubionych smakach mieszkańców Pomorza Zachodniego przez stulecia – część I

WYKŁAD ONLINE „GĘSINA, BARANINA…PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ – SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY” – CZĘŚĆ 1
Miejsce: strona internetowa Archiwum Państwowego w Szczecinie
Prowadzący: dr hab. Paweł Gut
Wykład poświęcony typowym potrawom, które pojawiały się w jadłospisach mieszkańców regionu i produktach lokalnych, z których najsłynniejsza w XIX i w 1 poł. XX w. była gęsina i przetwory z niej. W opowieści pojawiają się m.in. znane każdemu szczecinianinowi paszteciki.
Wykład dostępny na stronie internetowej Archiwum Państwowego w Szczecinie.

Galeria

Data rozpoczęcia:

22 września 2021

środa

12:00

Data zakończenia:

31 października 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Organizator

Nazwa: Archiwum Państwowe w Szczecinie

Osoba kontaktowa: Janina Kosman, Iga Bańkowska

Telefon: 914335002

E-mail: sekretariat@szczecin.ap.gov.pl

WWW: https://www.szczecin.ap.gov.pl/

Informacja o organizatorze:

Archiwum Państwowe w Szczecinie funkcjonuje od 1945 r. Poza działalnością stricte archiwistyczną, udostępnianiem zasobu, prowadzi także działania edukacyjne.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.