GĘSINA, BARANINA... PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ - SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY
Data rozpoczęcia:
22 września 2021
środa
12:00
Data zakończenia:
31 października 2021
niedziela
Wykład o ulubionych smakach mieszkańców Pomorza Zachodniego przez stulecia – część I
WYKŁAD ONLINE „GĘSINA, BARANINA…PRZYSMAKI Z POMORSKIEJ KUCHNI ORAZ PASZTECIK I PAPRYKARZ – SZCZECIŃSKIE SPECJAŁY” – CZĘŚĆ 1
Miejsce: strona internetowa Archiwum Państwowego w Szczecinie
Prowadzący: dr hab. Paweł Gut
Wykład poświęcony typowym potrawom, które pojawiały się w jadłospisach mieszkańców regionu i produktach lokalnych, z których najsłynniejsza w XIX i w 1 poł. XX w. była gęsina i przetwory z niej. W opowieści pojawiają się m.in. znane każdemu szczecinianinowi paszteciki.
Wykład dostępny na stronie internetowej Archiwum Państwowego w Szczecinie.
Galeria
Tagi:
Data rozpoczęcia:
22 września 2021
środa
12:00
Data zakończenia:
31 października 2021
niedziela
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Organizator
Nazwa: Archiwum Państwowe w Szczecinie
Osoba kontaktowa: Janina Kosman, Iga Bańkowska
Telefon: 914335002
E-mail: sekretariat@szczecin.ap.gov.pl
WWW: https://www.szczecin.ap.gov.pl/
Informacja o organizatorze:
Archiwum Państwowe w Szczecinie funkcjonuje od 1945 r. Poza działalnością stricte archiwistyczną, udostępnianiem zasobu, prowadzi także działania edukacyjne.