Gęsina, Baranina... przysmaki pomorskiej kuchni oraz pasztecik i paprykarz - szczecińskie specjały
Data rozpoczęcia:
24 września 2021
piątek
12:00
Data zakończenia:
31 października 2021
niedziela
Te smaki zna każdy szczecinianin, ale ich historię niewielu.
Druga część wykładu dra hab. Pawła Guta poświęconego typowym potrawom, które pojawiały się w jadłospisach mieszkańców regionu i produktach lokalnych, z których najsłynniejsza w XIX i w 1 poł. XX w. była gęsina i przetwory z niej. W opowieści pojawiają się m.in. znane każdemu szczecinianinowi paszteciki.
Wykład dostępny na stronie internetowej Archiwum Państwowego w Szczecinie.
Galeria
Tagi:
Data rozpoczęcia:
24 września 2021
piątek
12:00
Data zakończenia:
31 października 2021
niedziela
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Organizator
Nazwa: Archiwum Państwowe w Szczecinie
Osoba kontaktowa: Janina Kosman, Iga Bańkowska
Telefon: 914335002
E-mail: sekretariat@szczecin.ap.gov.pl
WWW: https://www.szczecin.ap.gov.pl/
Informacja o organizatorze:
Archiwum Państwowe w Szczecinie funkcjonuje od 1945 r. Poza działalnością stricte archiwistyczną, udostępnianiem zbiorów, prowadzi także działania edukacyjne.