fbpx

Warsztaty kulinarno-etnobotaniczne

Data rozpoczęcia:

10 września 2022

sobota

15:00

Data zakończenia:

10 września 2022

sobota

20:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Warsztaty kulinarno-etnobotaniczne to źródło cennej wiedzy z jakich owoców lasu można przygotować przetwory, a także jak je przyrządzić.

Dawniej w Bełku bardzo dużą rolę odgrywały lasy. Dostarczały one nie tylko suchego drewna na opał, ale także budulca. Były one pełne owoców i grzybów, uzupełniających chłopski jadłospis. Dodatkowo zwierzętom domowym dostarczały różnego rodzaju karmy. Kiedy dziś myślimy o owocach lasu, z których możemy zrobić przetwory, myślimy przede wszystkim o jagodach, jeżynach, poziomkach czy malinach. Prawda jest jednak taka, że tych nieoczywistych owoców, które możemy wykorzystać do przygotowywania przetworów jest o wiele, wiele więcej.
Tarnina, głóg, aronia, berberys, czeremcha, róża – warto zamknąć je w słoiczku jako przepyszne przetwory i cieszyć się nimi w długie zimowe miesiące.

Partnerzy

Data rozpoczęcia:

10 września 2022

sobota

15:00

Data zakończenia:

10 września 2022

sobota

20:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

warsztaty

Lokalizacja:

Bełk, ul. Kościelna

woj. śląskie

Organizator

Nazwa: Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk

Osoba kontaktowa: Katarzyna Mazur

Telefon: 500363599

E-mail: stowarzyszeniebelk@gmail.com

WWW: https://www.belk.pl/ https://www.odkryjdziedzictwo.pl/

Informacja o organizatorze:

Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Wsi Bełk od początku działalności podejmuje działania mające celu zachowanie dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego, promocję kultury i rozrywki, aktywizację mieszkańców oraz działania na rzecz rozwoju. Od kilku lat działa na rzecz ochrony zabytków.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.