fbpx

Smaki tradycji kuchni myśliwskiej

Data rozpoczęcia:

25 września 2021

sobota

14:00

Data zakończenia:

25 września 2021

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kuchnia myśliwska, to przede wszystkim kuchnia wysublimowana. Zajadano się dziczyzną szczególnie w wiekach średnich, królowała na stołach najmożniejszych, książąt i władców. Do dnia dzisiejszego uważana jest za jedną z wykwintniejszych.

Dziczyzna to szlachetne mięso, dla osób, które chcą przeżyć niespotykaną eksplozję smaków. W kuchni myśliwskiej króluje sarna, dzik i zając. Kuchnia ta wymaga od kucharza umiejętności wybitnych, ale efekt jest nieporównywalny z innym mięsem. Najstarsze potrawy pochodzą z epoki kamienia, gdy udoskonalono metody polowań. Rosło zainteresowanie tą kuchnią, Szczątki najstarszych zwierząt dzikich potwierdzone są na stanowiskach archeologicznych z każdego okresu w dziejach. Warto poznać ten niesamowity smak zapisany w przeszłości.

Partnerzy

Data rozpoczęcia:

25 września 2021

sobota

14:00

Data zakończenia:

25 września 2021

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Lokalizacja:

Spiżarnia Miodowa Mikockich, Grodziska Ryczyńskie, ul. Lipowa

woj. opolskie

Organizatorzy

Nazwa:

  • Nadleśnictwo Oława
  • Instytut Historii Uniwersytetu Opolskiego
  • Spiżarnia Miodowa

Osoba kontaktowa: dr Magdalena Przysiężna-Pizarska

Telefon: 608691912

E-mail: magdalenapp11@wp.pl

WWW: https://olawa.wroclaw.lasy.gov.pl/

Informacja o organizatorze:

Nadleśnictwo Oława zarządza lasami na pow. 169 km2 ( 16,9 tyś. Ha ) i jest położone na południowy wschód od Wrocławia, na Nizinie Śląskiej. Tutejsze lasy grupują się w pradolinie i na prawym brzegu Odry, podczas gdy lewobrzeżna część zasięgu terytorialnego Nadleśnictwa to prawie bezleśne tereny.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.