fbpx

"Jak u babci!" - karta tradycyjnych potraw w Restauracji "Siemieńcowa"

Data rozpoczęcia:

16 września 2023

sobota

14:00

Data zakończenia:

16 września 2023

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

„Siemieńcowa” jest restauracją o bogatych tradycjach. Jej nazwa nie jest przypadkowa i pochodzi od obrzędu Siemieńca, który wykonywany jest już tylko przez ZPiT „Dobroń”. W tym roku specjalnie na EDD zaserwuje nam regionalne specjały kulinarne.

„Siemieńcowa” w Dobroniu jest restauracją o bogatych tradycjach. Jej nazwa nie jest przypadkowa i pochodzi od oryginalnego zwyczaju, obrzędu i tańca regionalnego z subregionu dobrońskiego, o nazwie SIEMIENIEC, który jest wykonywany już tylko przez Zespół Pieśni i Tańca „Dobroń”. Wystrój lokalu nawiązuje bezpośrednio do naszego regionu, na ścianach wiszą reprodukcje historycznych fotografii Zespołu, a w centralnym miejscu znajduje się fototapeta / kolaż przedstawiający zdjęcia z 65 lat działalności Grupy. „Siemieńcowa” angażując się również w tegoroczne EDD, zaserwuje nam kartę regionalnych potraw i tym samym możliwość posmakowania lokalnej kuchni. Będzie to okazja do skosztowania dań charakterystycznych dla naszego regionu, a także do skorzystania z – już gdzieniegdzie zapomnianych – specjałów tak zwanego chłopskiego stołu. Nie zabraknie tu z pewnością domowej roboty smalcu, marynowanych grzybów z okolicznych lasów, domowego chleba i ogórków kiszonych z własnych ogrodów warzywnych, a także domowych wędlin: kaszanki, kiełbas, salcesonów, boczku, szynki i wielu, wielu innych. Co jeszcze znajdzie się w karcie przygotowanej przez Restaurację specjalnie na te 2 dni? Zapraszamy Dużych i Małych Smakoszy 16 i 17 września do Dobronia! :)

Partnerzy

Wydarzenie w cyklu:

Zespół Pieśni i Tańca "Dobroń" jako nośnik żywego dziedzictwa regionu.

Zespól Pieśni i Tańca „Dobroń” istnieje w Dobroniu od 65 lat i jest zespołem, w którym występują całe rodziny – z pokolenia na pokolenie. Do dzięki niemu w tym subregionie etnograficznym nadal istnieje wiele tradycji, jak chodzenie na Wielkanoc z kurkiem i gaikiem, świętojańskie wianki, czy jedyny już w całej Polsce obrzęd „Siemieniec”.

Data rozpoczęcia:

16 września 2023

sobota

14:00

Data zakończenia:

16 września 2023

sobota

18:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

rzemiosło / kulinaria

Lokalizacja:

Restauracja Siemieńcowa
Sienkiewicza 1a, 95-082 Dobroń

woj. łódzkie

Organizatorzy

Nazwa:

  • Zespół Pieśni i Tańca „Dobroń”
  • Anna Smolińska, etnografka pracująca w Muzeum Archeologicznym i Etnograficznym w Łodzi

Osoba kontaktowa: Maciej Rzepkowski

Telefon: 601808072

E-mail: mmr@op.pl

WWW: https://www.facebook.com/zpitdobron/

Informacja o organizatorze:

ZPiT „Dobroń” powstał w 1958 r. Skład Zespołu to mieszkańcy Dobronia i pobliskich miejscowości. Tradycja wspólnego tańca przechodzi z pokolenia na pokolenie. Bogaty repertuar „Dobronia” wypełniają pieśni i tańce wielu regionów Polski.
Anna Smolińska jest etnografką pracującą w MAiE w Łodzi.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.