fbpx

II Festiwal Kuchni Kujawskiej

Data rozpoczęcia:

11 września 2016

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

II Festiwal Kuchni Kujawskiej odbędzie się w Lubrańcu w niedzielę, 11 września. Przedsięwzięcie będzie miało charakter regionalny, nastawiony jednak na promocję kujawskiej tradycji kulinarnej wśród możliwie najszerszego grona odbiorców. W trakcie festiwalu sięgniemy do najlepszych tradycji kucharskich regionu. Postaramy się zaprezentować przenikalność kujawskiej tradycji kulinarnej ze zwyczajami krain ościennych – w tym roku będziemy gościć m.in. członków Stowarzyszenia Kuchnia Pałucka. Głównym punktem Festiwalu będzie II Otwarty Konkurs na Najlepszą Tradycyjną Kujawską Czarninę. Bez wątpienia wielką atrakcją imprezy będą również, przygotowywane przez mistrzów kucharskich (Michał Żulewski – Toruń, Wojciech Grześkowiak – Bydgoszcz i inni) pokazy kulinarne oraz degustacje tradycyjnych potraw z regionu. W trakcie imprezy nie zabraknie także kulinarnych podróży w przeszłość (grupa Kuchenne Rekonstrukcje – Toruń) oraz wielu innych pysznych atrakcji. Kulinarnym wehikułem czasu sterował będzie jeden z najbardziej znanych popularyzatorów kuchni historycznej prof. Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu. Baczni obserwatorzy telewizyjnych programów kulinarnych zauważą także obecność jednego z uczestników ostatniej edycji popularnego show. Przede wszystkim chcemy jednak aby II Festiwal Kuchni Kujawskiej stał się doskonałą okazją do poszukiwania i znajdowania kulinarnych inspiracji i wykorzystywania ich na co dzień.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.