fbpx

Gęsina, Baranina... przysmaki pomorskiej kuchni oraz pasztecik i paprykarz - szczecińskie specjały

Data rozpoczęcia:

24 września 2021

piątek

12:00

Data zakończenia:

31 października 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Te smaki zna każdy szczecinianin, ale ich historię niewielu.

Druga część wykładu dra hab. Pawła Guta poświęconego typowym potrawom, które pojawiały się w jadłospisach mieszkańców regionu i produktach lokalnych, z których najsłynniejsza w XIX i w 1 poł. XX w. była gęsina i przetwory z niej. W opowieści pojawiają się m.in. znane każdemu szczecinianinowi paszteciki.
Wykład dostępny na stronie internetowej Archiwum Państwowego w Szczecinie.

Galeria

Data rozpoczęcia:

24 września 2021

piątek

12:00

Data zakończenia:

31 października 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Organizator

Nazwa: Archiwum Państwowe w Szczecinie

Osoba kontaktowa: Janina Kosman, Iga Bańkowska

Telefon: 914335002

E-mail: sekretariat@szczecin.ap.gov.pl

WWW: https://www.szczecin.ap.gov.pl/

Informacja o organizatorze:

Archiwum Państwowe w Szczecinie funkcjonuje od 1945 r. Poza działalnością stricte archiwistyczną, udostępnianiem zbiorów, prowadzi także działania edukacyjne.

Projekt finansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego.