fbpx

W kuchni naszych przodków – zmiany diety społeczeństw środkowoeuropejskich.

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

13:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

14:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Dieta naszych przodków na przestrzeni czasu ulegała licznym zmianom. Wywołane one były m.in. przemianami gospodarczymi i kontaktami interkulturowymi. Naświetlenie tych procesów będzie okazją do odbycia szczególnego rodzaju wyprawy w czasie i przestrzeni.

„W kuchni naszych przodków – zmiany diety społeczeństw środkowoeuropejskich od czasów prehistorycznych po czasy nowożytne” – prowadzenie Bożena Chorąży i dr Bogusław Chorąży.

Wydarzenie będzie miało formę wykładu połączonego z pokazem eksponatów archeologicznych związanych z wytwarzaniem żywności. Przedstawione zostaną podstawowe techniki zdobywania i przetwarzania żywności przez społeczności prehistoryczne, zmiany sposobów żywienia w średniowieczu oraz w czasach nowożytnych z uwzględnieniem wpływu odkryć geograficznych.

Uwaga, liczba osób: 30 (o ile nie ulegnie zmianie sytuacja epidemiczna) rezerwacja miejsc pod nr telefonu: 508 358 823 lub 33 811 04 25. Zapisy do 16 września do godz. 15.00

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

13:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

14:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wykład / prelekcja

Lokalizacja:

Muzeum Historyczne w Bielsku-Białej – Zamek Książąt Sułkowskich
ul. Wzgórze 16
43-300 Bielsko-Biała

woj. śląskie

Organizator

Nazwa: Muzeum Historyczne w Bielsku-Białej

Osoba kontaktowa: Natalia Dymanus

Telefon: 508358823

E-mail: natalia.dymanus@muzeum.bielsko.pl

WWW: https://muzeum.bielsko.pl/

Informacja o organizatorze:

Zamek Książąt Sułkowskich, Stara Fabryka, Dom Tkacza i Fałatówka – cztery miejsca tworzące Muzeum Historyczne w Bielsku-Białej.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.