fbpx

"W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo" - warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty

Data rozpoczęcia:

17 września 2021

piątek

16:00

Data zakończenia:

17 września 2021

piątek

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

W borowiackiej kuchni swojsko i zdrowo – warsztaty robienia masła i kiszenia kapusty

Głównym celem spotkania jest ocalenie od zapomnienia dawnego obrazu życia mieszkańców Borów. Warsztaty przybliżą uczestnikom wszystko to co było kiedyś codzienne, prozaiczne i zwyczajne, a dzisiaj nieznane, bo często zapomniane. Uczestnicy warsztatów w teorii i praktyce poznają dawne sposoby i sprzęty pomocne do przeprowadzenia w/w czynności. Pod okiem instruktorów (członkiń Koła Gospodyń Wiejskich w Bysławiu) uczestnicy dowiedzą się za pomocą jakich sprzętów i z czego wyrabia się masło, oraz w jaki sposób kapustę się szatkuje, doprawia, ubija i jak postępuje aby się ukisiła.

Warsztaty wzbogacone zostaną śpiewem zespołu „Frantówki Bysławskie”.

Galeria

Data rozpoczęcia:

17 września 2021

piątek

16:00

Data zakończenia:

17 września 2021

piątek

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

warsztaty

Lokalizacja:

Muzeum Borów Tucholskich
ul. Podgórna 3
89-500 Tuchola

woj. kujawsko-pomorskie

Organizatorzy

Nazwa:

  • Starostwo Powiatowe w Tucholi
  • Muzeum Borów Tucholskich

Osoba kontaktowa: Wioletta Chabowska

Telefon: 52 33 42 189

E-mail: wioletta.chabowska@tucholski.pl

WWW: https://muzeum.tuchola.pl/

Informacja o organizatorze:

Muzeum gromadzi i zabezpiecza dorobek kultury borowiackiej, prezentuje historię miasta, etnografię i przyrodę regionu. Na wystawach stałych zobaczyć można zrekonstruowane dwa pomieszczenia borowiackiej chaty: kuchnię i izbę. Poznać można też dawne zawody, narzędzia i przedmioty do ich wykonywania.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.