fbpx

Szlakiem smaków Ziemi Lubuskiej

Data rozpoczęcia:

1 września 2021

środa

Data zakończenia:

30 września 2021

czwartek

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kuchnia lubuska to zlepek tradycji wielu regionów, z których napłynęli na nasze tereny Polacy z różnych zakątków po II wojnie światowej. Podczas ekspozycji młodszym przybliżymy, a starszym przypomnimy, skąd pojawiły się u nas określone potrawy.

Powojenna historia województwa to losy przybyłych na Ziemię Lubuską przesiedleńców. Trafili oni tutaj m.in. z Podola, Bukowiny, Ukrainy, Litwy i Śląska. Kuchnia lubuska więc jest zlepkiem tradycji wielu regionów, z których napłynęli na nasze tereny Polacy. W ramach EDD zaprezentujemy wystawę przedstawiającą potrawy, których receptury przywieźli na Ziemię Lubuską osadnicy oraz regionalne produkty i dania gotowe. Wzbogaceniem jej będzie ekspozycja lubuskiego stroju ludowego. Młodzież szkolną zaprosimy dodatkowo do zabawy w rozwiązywanie „gastronomicznych” quizów oraz zagadek. W żartobliwej formie uczniowie poznają nowe dla wielu nazwy znanych im potraw i surowców oraz powiążą konkretne dania z regionami, w których one występują.

Data rozpoczęcia:

1 września 2021

środa

Data zakończenia:

30 września 2021

czwartek

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wystawa

Lokalizacja:

Miejska Biblioteka Publiczna
67-300 Szprotawa
al. Niepodległości 16

woj. lubuskie

Organizator

Nazwa: Miejska Biblioteka Publiczna w Szprotawie

Osoba kontaktowa: Jolanta Wawrzyniak

Telefon: 683762603

E-mail: mbpszprotawa3@wp.pl

WWW: https://www.mbpszprotawa.pl/

Informacja o organizatorze:

Miejska Biblioteka Publiczna w Szprotawie jest samodzielną, gminną instytucją kultury. Główny oddział znajduje się w Szprotawie przy al. Niepodległości 16. Rozpościera swą działalność na teren całej gminy poprzez filie.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.