fbpx

Smaki regionu łowickiego

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

11:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

17:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Smaki regionalne to wspomnienie naszego dzieciństwa – jak smakował chleb tradycyjnie pieczony w piecu chlebowym? Czym są podpłomyki? Jakiej mąki na nie potrzeba? Odpowiedzi znajdziemy w podłowickim Skansenie w Maurzycach.

W ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa Muzeum w Łowiczu 19 września zaprasza do poznawania smaków regionu łowickiego.

 

W programie:

 

  • „Tradycje kulinarne regionu” – wykład M. Bartosiewicz,
  • „O wiatrakach i młynarstwie” – wystawa planszowa,
  • „Cztery pory roku w Skansenie w Maurzycach” – wystawa fotograficzna,

 

a także warsztaty:

 

  • mielenie zboża w żarnach kamiennych,
  • pieczenie chleba w piecu chlebowym,
  • pieczenie ciastek i podpłomyków.

 

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

11:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

17:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

rzemiosło / kulinaria

Lokalizacja:

Skansen w Maurzycach, gm. Zduny, pow. Łowicz

woj. łódzkie

Organizator

Nazwa: Muzeum w Łowiczu

Osoba kontaktowa: Anna Kośmider

Telefon: 468373928

E-mail: art-hist@muzeumlowicz.pl

WWW: http://www.muzeumlowicz.pl

Informacja o organizatorze:

W Muzeum w Łowiczu poznamy bogatą przeszłość regionu łowickiego – historię, etnografię, sztukę. Dwie ekspozycje plenerowe – mini skansen w Łowiczu i skansen w Maurzycach ukazują architekturę ludową podłowickich wsi.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.