fbpx

Smaki epopei, czyli co jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

17:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

18:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Muzeum Pana Tadeusza zaprasza na spotkanie, podczas którego poznamy zwyczaje kulinarne opisane na kartach epopei Adama Mickiewicza.

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Podczas lektury naszej narodowej epopei można czasami zgłodnieć: opisy wielogodzinnych uczt, śniadań czy wspólnego zajadania się bigosem obudzą kubki smakowe każdego czytelnika, bez względu na jego dietę. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj? Zapraszamy na spotkanie, w ramach którego wspólnie odkryjemy kulinarne tajemnice Soplicowa. (Lepiej słuchać go z pełnym brzuchem!).

Wydarzenie w cyklu:

"Tak było po dawnemu” – opowieści o kulturze staropolskiej.

Opowieści o kulturze staropolskiej.

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

17:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

18:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wykład / prelekcja

Lokalizacja:

Muzeum Pana Tadeusza ZNiO – Wrocław, Rynek 6

woj. dolnośląskie

Organizator

Nazwa: Zakład Narodowy im. Ossolińskich

Osoba kontaktowa: Marta Pękalska

Telefon: (71) 335 64 88

E-mail: marta.pekalska@ossolineum.pl

WWW: https://ossolineum.pl/

Informacja o organizatorze:

Zakład Narodowy im. Ossolińskich–założony we Lwowie w 1817; od 1946 we Wrocławiu. Tworzą go: Biblioteka Ossolineum, Muzeum Książąt Lubomirskich, Muzeum Pana Tadeusza i Wydawnictwo Ossolineum. Gromadzi zbiory o profilu humanistycznym, oraz wydaje głównie współczesną prozę i klasykę literatury.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.