fbpx

Smaki Dziedzictwa

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Zapraszamy na sentymentalno – kulinarną podroż w czasie i po regionie Żuław Wiślanych. Fuśka, plince, klinki krajane, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, marcepan królewiecki…to tylko niektóre przykłady kulinarnego dziedzictwa tych terenów.

Smaki Dziedzictwa
Wystawa i wywiady w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa

Smaki dziedzictwa
20.09.-31.12.2021 – wystawa czasowa w Izbie Pamięci Wincentego Pola

Smaki Wspomnień
18.09.2021 / Fb. Wyspa Skarbów GAK
– g. 12:00 Wideo rozmowa o smakach z przeszłości z Balbiną Kasowską,
g. 16:00 Wideo rozmowa o smakach z przeszłości z Sabiną Gurgul

Kulinarne Wyzwanie
19.09.2021 / Fb. Wyspa Skarbów GAK
g. 10:00– odtwarzamy słynną Wereszczakę!
Gotują Paweł Jarczewski, Zuzanna Wronka animatorzy Wyspy Skarbów GAK

Wystawa Smaki dziedzictwa

Większość z nas z sentymentem wspomina ulubione dania przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. Podczas tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa zapraszamy na sentymentalną podroż w czasie i po regionie Żuław Wiślanych. Fuśka, plince, klinki krajane, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami, marcepan królewiecki… to tylko niektóre potrawy jakie możemy spotkać na tym terenie. Zapraszamy na wystawę, która przybliży Wam bogactwo kulturowe jakimi są tradycje kulinarne. Dowiecie się w jaki sposób gotowały nasze babcie. Zajrzymy do wnętrza domu podcieniowego aby dowiedzieć się jakie funkcje spełniały czarna i biała kuchnia. Czym wyróżniała się wielka izba? Gdzie lokowano wędzarnie, tak ważną dla przetwórstwa ryb i mięsa?
Wystawę dopełnią eksponaty świadczące o kulturze dawnej kuchni pochodzące z kolekcji Izby Pamięci Wincentego Pola.

Smaki Wspomnień – Wideo rozmowa o smakach z przeszłości

Czym było bogactwo smaków, składników i technik 20, 30, 40. lat temu? Czy kurczak w śmietanie smakuje tak samo jak w latach 70-tych? Czy żur polski obowiązkowo je się tylko od święta? Na te i inne pytania odpowiedzą bohaterki naszych filmów – Balbina Kasowska oraz Sabina Gurgul członkinie Koła Emerytów i Rencistów „Bursztynek”, przed którymi kuchnia nie kryje żadnych tajemnic.
Kulinarne Wyzwanie – odtwarzamy słynną Wereszczakę

Na filmowo – kulinarny finał poszukiwań Smaków Dziedzictwa specjalnie dla Państwa odtworzymy słynną za czasów Augusta III Sasa – Wereszczakę. Co to za potrawa? Kto jest jej autorem i od czyjego nazwiska pochodzi? Kiedy i w jakich okolicznościach ją jadano? I co najważniejsze – czy da się ją odtworzyć w zaciszu własnej kuchni?

ZAPRASZAMY!
Gdański Archipelag Kultury Wyspa Skarbów
Dom Kultury / Galeria / Muzeum
ul. Turystyczna 3, Gdańsk Sobieszewo
tel. 58 323 91 15, wyspaskarbow.gak.gda.pl

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

projekcja / prezentacja, wystawa

Lokalizacja:

Wyspa Skarbów Gdański Archipelag Kultury, ul. Turystyczna 3, 80-680 Gdańsk Sobieszewo

woj. pomorskie

Organizator

Nazwa: Wyspa Skarbów Gdański Archipelag Kultury

Osoba kontaktowa: Paweł Jarczewski

Telefon: 519425533

E-mail: pawel.jarczewski@gak.gda.pl

WWW: https://gak.gda.pl/placowki/wyspa-skarbow/

Informacja o organizatorze:

Wyspa Skarbów – to najmłodsza filia Gdańskiego Archipelagu Kultury. Pracujemy od 2004 r. Nasza działalność obejmuje zajęcia edukacyjne, cykliczne wernisaże artystyczne, spotkania autorskie, koncerty, warsztaty i inne wydarzenia.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.