fbpx

Przy kuchennym stole. Śląsk od kuchni

Data rozpoczęcia:

12 września 2021

niedziela

12:30

Data zakończenia:

12 września 2021

niedziela

14:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Pożywienie na Śląsku było ściśle związane ze zmianami warunków życia. Najważniejszy wpływ na dziedzictwo kulinarne i jego regionalne zróżnicowanie miała historia tego obszaru, środowisko geograficzne oraz wpływ kultur zewnętrznych (niemieckich, austriackich, czeskich, rosyjskich, kultury żydowskiej i kresowej).

Różnice w jadłospisie wiązały się także ze stopniem zamożności rodzin, źródłem ich utrzymania oraz środowiskiem zamieszkania – miejskim lub wiejskim. Dla większości osób spoza Śląska kuchnia śląska to tylko rosół z nudlami, śląskie kluski z zołzą, rolada i modro kapusta. A przecież jest to cały zestaw potraw codziennych i świątecznych o pięknych gwarowych nazwach!

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.