fbpx

Przy bielawskim stole - kulinaria gospód przedgórza sowiogórskiego

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

13:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

15:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Przy bielawskim stole – kulinaria gospód przedgórza sowiogórskiego.
Wykład dr Rafała Brzezińskiego połączony z degustacją golonki sowiogórskiej stworzonej na bazie starego regionalnego przepisu.

Z historią regionu i Bielawy związana jest bogata kultura kulinarna. Od dawien dawna miejscowe gospody, szynki i karczmy oferowały miejscowym jak i przyjezdnym znakomite dania, szczególnie mięsne. Popularna była wieprzowina, wołowina i dziczyzna. Jedną z najbardziej cenionym potraw była golonka. Była ona podawana niemal w każdej gospodzie bielawskiej jak i w całym rejonie sowiogórskim. Nieraz jak to miało miejsce w dzierżoniowskiej gospodzie „Deutscher Kaiser” (Niemiecki Cesarz) przy Trenkstraße 30 (ul. Ignacego Krasickiego 11) golonka doczekała się nawet własnej nazwy: „Deutscher-Kaiser-Eisbein” (golonka niemieckiego cesarza). Jak wspominają bywalcy tej gospody, golonka ta „swoją zawsze jednakową jakością i stałą ceną zdobyła markę i nazwę w mieście i w powiecie”. Popularną golonkę podawano także w bielawskich lokalach. Najbardziej popularna była przyrządzana w przybrowarowej gospodzie Koeppera przy Weberstrasse 20 (ul. Tkacka, budynek nie istnieje).

Dzisiaj tradycje dawnych mistrzów kulinarnych zostały odtworzone przez wytwórnię mięsną Jerzego Gawryckiego z Bielawy i sami możemy poznać smak golonki wieprzowej. Golonkę zapiekaną doceni każdy smakosz mięsa wieprzowego. Danie to stanowi ważny element tradycyjnej dolnośląskiej kuchni. Studia z XIX i XX wiecznych dziejów gastronomii śląskiej, powiatu dzierżoniowskiego czy też samej Bielawy dokumentują wysoką rangę golonki wieprzowej w tradycyjnym jadłospisie lokalnym. Według opisów doznań wizualnych i smakowych można było ustalić parametry dla współczesnego produktu. Aktualnie golonka sowiogórska produkowana przez bielawską firmę Jerzego Gawryckiego gości na licznych stołach domów i lokali gastronomicznych w regionie sowiogórskim i często stawiana jest na stołach jako oryginalny produkt lokalny.

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

13:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

15:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Lokalizacja:

ul. Piastowska 19 plac obok budynku muzeum

woj. dolnośląskie

Organizator

Nazwa: Miejska Biblioteka Publiczna w Bielawie – Bielawska Placówka Muzealna

Osoba kontaktowa: Anna Brzezińska

Telefon: 746450968

E-mail: mbp.bielawa@gmail.com

WWW: http://mbp.bielawa.pl/

Informacja o organizatorze:

Miejska Biblioteka Publiczna, w której strukturach funkcjonuje dział muzealny. Dział ten prowadzi szereg działań kultywujących i pielęgnujących historię miasta Bielawa. Placówka co roku bierze udział w obchodach Europejskich Dni Dziedzictwa.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.