fbpx

Od ziarenka do bochenka, czyli o dawnym wypieku chleba

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

15:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

17:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Prezentacja i warsztaty dotyczące dawnego wypieku chleba. Pokaz zabytków z Działu Historii i Etnografii Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie m.in. niecki, dzieży, łopaty używanych do wypieku chleba.

Prezentacja i warsztaty dotyczące dawnego wypieku chleba. Pokaz zabytków z Działu Historii i Etnografii Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie m.in. niecki, dzieży, łopaty używanych do wypieku chleba. Pokaz ziaren i rodzajów mąki również tej dawniej używanej na polskiej wsi. Prelekcja na temat zwyczajów i obrzędów z wykorzystaniem chleba oraz jego właściwości lecznicze dawniej wykorzystywane.

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

15:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

17:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

projekcja / prezentacja, warsztaty

Lokalizacja:

Muzeum im. J. G. Herdera w Morągu
ul. Dąbrowskiego 54
14-300 Morąg

woj. warmińsko-mazurskie

Organizator

Nazwa: Muzeum im. J. G. Herdera w Morągu

Osoba kontaktowa: Angelika Rejs

Telefon: 515084852

E-mail: morag@muzeum.olsztyn.pl

WWW: https://morag.muzeum.olsztyn.pl/

Informacja o organizatorze:

Muzeum mieści się w odbudowanym z wojennych ruin barokowym pałacu, który należał do rodu zu Dohna. W morąskim muzeum na wystawach stałych prezentowane są najcenniejsze kolekcje ze zbiorów Muzeum Warmii i Mazur w tym wyjątkowa galeria portretów holenderskich z XVII wieku.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.