fbpx

Między tradycją a nowoczesnością, czyli jak jadano nad Czarną Przemszą

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

12:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

14:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Spacer historyczny: Między tradycją a nowoczesnością, czyli jak jadano nad Czarną Przemszą. Historia przetwórstwa spożywczego na terenie Będzina.

Spacer rozpoczyna się w Pałacu Mieroszewskich, gdzie uczestnicy poznają sposoby przetwarzania żywności i jej przechowywania oraz zapoznają się z procesami takimi jak: wyrabianie mąki i kaszy, wypiek chleba, wytwarzanie masła i sera. Dowiedzą się, jak przygotowywano jadło w chłopskiej chacie, będą mieli możliwość obejrzeć dawne narzędzia i utensylia kuchenne oraz poznać ich zastosowanie. Podczas wizyty w pałacowym parku zostanie omówiona produkcja żywności w nowoczesnym gospodarstwie rolnym na przykładzie gzichowskiego folwarku. Kolejna część spotkania poświęcona będzie rozwojowi przemysłu spożywczego w dawnym Będzinie – wędrując ulicami miasta spacerowicze przypomną sobie, jakie zakłady istniały niegdyś na terenie miasta, poznają między innymi historię browarów i informacje dotyczące rozwoju młynarstwa.

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

12:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

14:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wycieczka / spacer

Lokalizacja:

Będzin, ul. Gzichowska 15

woj. śląskie

Organizator

Nazwa: Muzeum Zagłębia w Będzinie

Osoba kontaktowa: Magdalena Hoły

Telefon: 322677707 w.28

E-mail: edukacja@muzeumzaglebia.pl

WWW: https://www.muzeumzaglebia.pl

Informacja o organizatorze:

Muzeum Zagłębia w Będzinie powstało w 1956 roku. Obecnie Muzeum oferuje do zwiedzania następujące obiekty: Pałac Mieroszewskich, Zamek wraz z wieżą, Dom Modlitwy „Mizrachi”, zrewitalizowane Wzgórze Zamkowe oraz Podziemia będzińskie.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.