fbpx

Lubuskie smaki dziedzictwa - wystawa

Data rozpoczęcia:

6 września 2021

poniedziałek

Data zakończenia:

30 września 2021

czwartek

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Zachęcamy do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym Ziemi Lubuskiej. W te strony kilkadziesiąt lat temu każdy przyjechał skądś, ze sobą zabierając rodzinne tradycje kulinarne i przepisy na potrawy. Ukształtowały one gust kulinarny Lubuszan.

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida w Zielonej Górze zaprasza na wystawę „Lubuskie smaki dziedzictwa”. Zachęcamy do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym Ziemi Lubuskiej. Ziemia Lubuska to tygiel różnorodnych tradycji kulinarnych – to Polska „w pigułce”. Dzisiejsi mieszkańcy tej ziemi to potomkowie przesiedleńców i repatriantów z obecnej Litwy, Białorusi, Ukrainy, Wołynia, przesiedleńców z Polski centralnej, autochtonów, ludności ukraińskiej z południowo-wschodniej Polski, pogranicza ukraińsko-rumuńsko-mołdawskiego, górali z Bukowiny. W te strony kilkadziesiąt lat temu każdy przyjechał skądś, ze sobą zabierając rodzinne tradycje kulinarne, przepisy na potrawy, codzienne i świąteczne. Co mogło ukoić tęsknotę za rodzinnymi stronami, złagodzić poczucie niepewności i tymczasowości? – oczywiście kuchnia.
Na przestrzeni dziesięcioleci niektóre przepisy uległy modyfikacjom i wpływom, inne są rygorystycznie przestrzegane i żadna zmiana przepisu jest niedopuszczalna. Na dziedzictwo regionu składa się także zastana kultura uprawy winnej latorośli i wpływy transgraniczne. Lubuskie smakuje więc także winem i miodem. Dzięki rekultywacji i odradzaniu tradycji winiarskich w regionie, oddajemy należny hołd dziedzictwu kulinarnemu tej części Polski. Suma tych wpływów i doświadczeń buduje gust kulinarny współczesnego Lubuszanina.
Tradycje kulinarne przekazywane są w ramach rodziny i społeczności lokalnej. W ostatnich latach promuje się je na szerszych forach, także na pograniczu polsko-niemieckim.
Aby nie zaginęło dziedzictwo kulinarne regionu podejmuje się szereg działań lokalnych i zakrojonych szeroko. To różnorodne inicjatywy: przeglądy, konkursy, listy produktów regionalnych, wydawane książki kucharskie.
Pielęgnowanie dziedzictwa kulinarnego jest dziś misją działających w regionie stowarzyszeń, organizacji, inicjatyw takich jak: Koła Gospodyń Wiejskich, Targi Dobrego Jedzenia, Stowarzyszenie Lubuski Produkt Tradycyjny, Lubuski Szlak Wina i Miodu, Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego.
Na wystawie obejrzymy dokumenty życia społecznego m.in.: ulotki, programy festiwalowe, nalepki na produkty regionalne, alkohole, plakaty i programy winobraniowe. Znajdziemy także fotografie przedstawiające świętowanie winobrania. Nie zabraknie przepisów na potrawy regionalne Ziemi Lubuskiej: paskę bukowińską, chleb starowiejski, strudel, płecinty czy schab po słubicku.

Data rozpoczęcia:

6 września 2021

poniedziałek

Data zakończenia:

30 września 2021

czwartek

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wystawa

Lokalizacja:

65-077 Zielona Góra Al. Wojska Polskiego 9

woj. lubuskie

Organizator

Nazwa: Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna im. Cypriana Norwida

Osoba kontaktowa: Maria Radziszewska

Telefon: 684532616

E-mail: m.radziszewska@wimbp.zgora.pl

WWW: http://www.wimbp.zgora.pl

Informacja o organizatorze:

Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Zielonej Górze jest instytucją kultury mającą w swojej ofercie szeroką gamę możliwości spędzania wolnego czasu. Oprócz korzystania z jej zasobów, Biblioteka proponuje wiele bezpłatnych wydarzeń, koncertów, wystaw i promocji książek.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.