fbpx

Kulinarne dziedzictwo

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

11:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Na wydarzenie pt: „Kulinarne dziedzictwo” składają się: warsztaty familijne „Dzikie kiszonki”, opowiadanie etnograficzne „Komora i beczka”, a także debata o współczesnych praktykach kulinarnych.

18 września

11.00 Dzikie kiszonki – warsztaty familijne z Joanną Jaroć/ Mead Ladies: Kaja Nowakowska& Gosia Ruszkowska (stacjonarnie lub online)

16.00 Komora i beczka – opowiadanie etnograficzne Małgorzata Jaszczołt i Bratek Robotycki  (stacjonarne lub online)

 

Jesień to tradycyjny czas przygotowywania przetworów na zimę. Tradycyjnie robimy dżemy, soki oraz kisimy korzystając z owoców i warzyw uprawianych w ogródkach lub kupowanych na targach, bądź w marketach. Podczas warsztatów familijnych pt. „Dzikie kiszonki” wraz z Joanną Jaroć oraz Kają Nowakowską & Gosią Ruszkowską zrobimy kiszonki z dziko rosnących roślin. Zobaczymy, że bogactwo smaków i wartości odżywczych jest dostępne na wyciągnięcie ręki, jeśli tylko poznamy właściwości roślin żyjących dziko wokół nas.
Następnie w podróż etnograficzną zabiorą nas pracownicy Muzeum, którzy na wystawie „Porządek rzeczy. Magazyn P. Szackiego” oraz w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni opowiedzą, czy w tradycyjnym gospodarstwie była komora, jakie cechy posiadała ta przestrzeń, jakie było jej wyposażenie, a także jakie miała walory dla przechowywania żywności. Obejrzymy też beczkę i poznamy jej tajemnice.
Zwieńczeniem całego dnia będzie debata pt. „Współczesne praktyki kulinarne”, którą poprowadzi Bartek Kieżun, natomiast panelistkami będą dr Justyna Otwinowska, Magdalena Okraska oraz Marta Dymek. Debata poświęcona będzie namysłowi nad współczesnymi praktykami żywieniowymi Polaków. Porozmawiamy o tradycji, kulinarnym dziedzictwie, jego przemianach oraz zapożyczeniach z innych kultur. Odniesiemy się krytycznie do hasła „jesteś tym, co jesz”, przyjrzymy się trendom, a także zastanowimy się nad przyszłością.

 

19 września

19.00 Debata – „Nie tylko kwestia smaku – o współczesnych praktykach kulinarnych” (rob.) Prowadzenie”: Bartek Kieżun, Panelistki: dr Justyna Otwinowska, Magdalena Okraska, Marta Dymek  g. 19.00 (online)

 

Data rozpoczęcia:

18 września 2021

sobota

11:00

Data zakończenia:

18 września 2021

sobota

19:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Lokalizacja:

Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie, u. Kredytowa 1

woj. mazowieckie

Organizator

Nazwa: Państwowe Muzeum Etnograficzne w Warszawie

Osoba kontaktowa: Anna Grunwald

Telefon: 22 827 76 41

E-mail: anna.grunwald@ethnomuseum.pl

WWW: https://ethnomuseum.pl/

Informacja o organizatorze:

Misją Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie jest kolekcjonowanie różnorodności i bogactwa kultur całego świata oraz prezentowanie ich wartości jako dobra ogólnonarodowego, tym samym przyczyniając się do rozwoju społeczeństwa otwartego.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.