fbpx

Kuchnia czterech kultur – wykład online

Data rozpoczęcia:

11 września 2021

sobota

11:00

Data zakończenia:

11 września 2021

sobota

13:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Wykład Kuchnia czterech kultur próba znalezienia tożsamości w oparciu o naszą tradycję kulinarną. Czy możemy w ogóle mówić o przetrwaniu tradycji we współczesności? Czy istnieje coś takiego jak nasz wspólny kod kulinarny? Czy i na ile istniejące kuchnie, w rozumieniu przygotowywania potraw, są na pewno narodowe i regionalne?

Podczas spotkania poruszony zostanie również problem pogranicza. Dobrym przykładem będzie tu Śląsk, gdzie silne wpływy niemieckie, czeskie, żydowskie (przed II wojną) i wschodnie związane z migracją (po II wojnie) z terenów polskich zagarniętych na mocy uzgodnień międzynarodowych miały decydujący wpływ na menu mieszkańców regionu. Chętnie przyrządzano pewne obce potrawy, by po czasie je przetworzyć i wkomponować w menu regionu tak niedostrzegalnie, że dziś uchodzą za potrawy wywodzące się ze Śląska.

Data rozpoczęcia:

11 września 2021

sobota

11:00

Data zakończenia:

11 września 2021

sobota

13:00

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wykład / prelekcja

Lokalizacja:

Muzeum Górnośląskie w Bytomiu, pl. Jana III Sobieskiego 2, 41-902 Bytom

woj. śląskie

Organizator

Nazwa: Muzeum Górnośląskie w Bytomiu

Osoba kontaktowa: Anna Rak

Telefon: 32 281 82 94

E-mail: a.rak@muzeum.bytom.pl

WWW: https://muzeum.bytom.pl/

Informacja o organizatorze:

Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu od 110 lat gromadzi i udostępnia zwiedzającym eksponaty archeologiczne, etnograficzne, przyrodnicze, dokumenty historyczne oraz wysokiej rangi dzieła sztuki.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.