fbpx

„Cymes, czulent i makagigi”

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

12:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

13:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

„Cymes, czulent i makagigi” – prelekcja poparta prezentacją multimedialną nt. specyfiki kuchni żydowskiej.

Społeczność żydowska w Będzinie przed II wojną światową stanowiła ponad połowę mieszkańców miasta. W trakcie spotkania przedstawione zostaną zwyczaje żywieniowe polskich Żydów. Omówione zostaną takie zagadnienia jak koszerność, zasady kodeksu dietetycznego, sposób przygotowywania potraw wynikający z nakazów religijnych, typowe potrawy świąteczne i codzienne, przepisy oraz wpływ kuchni żydowskiej na zwyczaje żywieniowe Polaków. Na koniec uczestnicy udadzą się na krótki spacer śladem Żydów będzińskich, po czym zwiedzą i dom modlitwy Mizrachi – jeden z obiektów Muzeum Zagłębia w Będzinie.

Data rozpoczęcia:

19 września 2021

niedziela

12:00

Data zakończenia:

19 września 2021

niedziela

13:30

-+usuń z przewodnikadodaj do przewodnika

Kategorie wydarzenia:

wykład / prelekcja

Lokalizacja:

Będzin, ul. Gzichowska 15

woj. śląskie

Organizator

Nazwa: Muzeum Zagłębia w Będzinie

Osoba kontaktowa: Magdalena Hoły

Telefon: 322677707 w.28

E-mail: edukacja@muzeumzaglebia.pl

WWW: https://www.muzeumzaglebia.pl

Informacja o organizatorze:

Muzeum Zagłębia w Będzinie powstało w 1956 roku. Obecnie Muzeum oferuje do zwiedzania następujące obiekty: Pałac Mieroszewskich, Zamek wraz z wieżą, Dom Modlitwy „Mizrachi”, zrewitalizowane Wzgórze Zamkowe oraz Podziemia będzińskie.

Dofinansowane ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach
Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017-2022.