Bydgoska książka kucharska? Dawne i współczesne przepisy kulinarne związane z Bydgoszczą i regionem
Data rozpoczęcia:
19 września 2021
niedziela
13:00
Data zakończenia:
19 września 2021
niedziela
14:00
Bydgoszcz to miasto, którego dziedzictwo kulinarne jest bogate i różnorodne a także nieoczywiste i nadal „do odkrycia”. Zapraszamy na spotkanie poświęcone temu co jadali i jadają bydgoszczanie w największym mieście województwa kujawsko-pomorskiego.
Wydarzenie będzie miało formę prelekcji połączonej z pokazem. W pierwszej części zostanie zaprezentowana krótka historia kulinarna miasta. Następnie odbędzie się pokaz muzealiów związanych z bydgoskim i regionalnym dziedzictwem kulinarnym z kolekcji Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego. Porozmawiamy także o współczesnych produktach spożywczych i potrawach charakterystycznych dla Bydgoszczy i okolic. Podsumowaniem spotkania będzie stworzenie symbolicznej bydgoskiej książki kucharskiej, złożonej z dawnych i współczesnych przepisów kulinarnych.
Data rozpoczęcia:
19 września 2021
niedziela
13:00
Data zakończenia:
19 września 2021
niedziela
14:00
Kategorie wydarzenia:
Lokalizacja:
Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Spichrze nad Brdą
ul. Grodzka 7-11
85-109 Bydgoszcz
Organizator
Nazwa: Muzeum Okręgowe im. Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy
Osoba kontaktowa: Anna Kornelia Jędrzejewska
Telefon: 52 58 59 980
E-mail: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
WWW: http://muzeum.bydgoszcz.pl/
Informacja o organizatorze:
Muzeum Okręgowe im Leona Wyczółkowskiego w Bydgoszczy to wielodziałowa, samorządowa instytucja kultury, powstała w 1923 roku. Misją muzeum jest sprawowanie opieki nad zabytkami kultury materialnej i niematerialnej oraz udostępnianie kontaktu i z ich wartościami.