Wyszukaj na stronie
Polski

„Smak niepodległości – kuchnia Błękitnej Armii gen. Hallera”

W niedzielę, 16 września o godz. 15:00 zapraszamy do Lubrańca na imprezę pn. „Smak niepodległości – kuchnia Błękitnej Armii gen. Hallera”. Wydarzenie to będzie stanowić ciekawe spojrzenie na rewolucję kulinarną, która zaszła na polskich stołach po odzyskaniu przez nasz kraj niepodległości. Punktem wyjścia będzie kuchnia „Błękitnej Armii”, której przepisy się zachowały. O wysoki poziom merytoryczny wydarzenia zadba prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który w przystępny sposób przybliży zgromadzonym wspomniany temat. W trakcie imprezy będziemy mogli również sami się przekonać jak smakowały specjały „kuchni hallerczyków”, gdyż prelekcja połączona będzie z degustacją kilku potraw, które specjalnie dla zgromadzonych przygotuje znany toruński szef kuchni, Tomasz Welter. Bez wątpienia wydarzenie będzie stanowić oryginalne spojrzenie na aspekt niepodległości. Pokaże bowiem, że niepodległość tak naprawdę wniknęła w wiele obszarów życia ówcześnie żyjących również ten, związany z kulinariami. Wybór kuchni „Błękitnej Armii” ma dla Lubrańca dodatkowe znaczenie, gdyż żołnierze z tejże jednostki stacjonowali w mieście. Także generał Józef Haller złożył w nim wizytę.

Oprócz tego podczas festiwalu zebrani będą mieli również okazję wysłuchać Joanny Jakubiuk, która przybliży wszystkim tajemnice kuchni podlaskiej.

Gościem specjalnym wydarzenia będzie Kevin J. Aiston znany z programu „Europa da się lubić”.

 

Kontakt: Gmina Lubraniec, t 54 286 24 98, promocja@lubraniec.pl

Facebook
YouTube